Sıkça Sorulan Sorular

Soru: Nomuli neden başka dillere benziyor?
Cevap: Adı üstünde yeni DÜNYA dili elbette başka dillere de benzeyecek souçta istediğiniz kadar özgün dil yapmaya çalışın mutlaka bir tanesine benzer. Nomuli öyle latinceyi, ingilizceyi, fransızcayı ağaçtan elma toplar gibi toplayıp buyrun dil budur diye çıkmamıştır. Kelimeleri arasında hiçbir dilde olmayan özgün kelimeler de azımsanmayacak orandadır, başka dilden geçen kelimeler de çoğunlukla direkt alınmamış ve formu değiştirilerek alınmıştır. Son olarak nomuli dilinin latinceye benzemesi, arapçaya benzemesi bir eleştiri değildir nomuli zaten bunlara benzesin diye uğraşıldı yapılırken latince sözlükten, arapça vezin yapılarından faydalanıldı bu hiç inkar edilmedi. Toplama dil değildir nomuli söylediğimiz gibi içerisinde birçok özgün kelime vardır. Hatta yarı yarıya diyebiliriz bu oranı. Diğer taraftan nomuli’nin yapımcısı mustafa kaptan’ın tamamen özgün dil projeleri de vardır bir tanesi salsay dilidir ve sonuçta %100 özgün yapay dil de imkansızdır yapay dilcilikte. salsay minimal bir dildir ilerleyen zamanlarda bir dil daha yapılacaktır orta detaylı olarak lakin bunların hiçbiri nomuli kadar büyük olmayacaktır çünkü nomulinin bir tarihi bir yaşanmışlıklar silsilesi, bir geçmişi var.

Soru: nomuli bir çeşit esperanto mudur?
Cevap: nomuli dilinin tarihi esperantoyla başlamaz, nomuli esperantonun yavrusu değildir yapısı latinceye benziyor diye nomuliye esperantodur demek mantıksızdır. kaldı ki nomulinin yapısı ingilizce, türkçe ve arapçanın yapısının bir karışımı gibidir. Kaldı ki esperanto çok yüksek oranda latinceden etkilenmiştir.

Soru: nomuli ne işe yarar?
Cevap: yapay diller bir sanattır elbette nomuli ile uğraşınca para kazanmazsınız. bunun haricinde yapaydil.net sitemizde yapay dillerin faydaları makalemiz mevcuttur yapay dil faydalı bir aktivitedir en basitiyle yabancı dillere aşinalığınız artar, etimoloji bilginiz artar, dil öğreniminiz kuvvetlenir, ana dilinizi bile daha iyi kullanır hale gelirsiniz. Yapay dil gerçekten işe yarar bir aktivitedir nomuli de bir yapay dildir biliyorsunuz bu yazıyı okuduğunuza göre bilmemek imkansız.

Soru: nomuli konuşan sayısı neden az?
Cevap: esperantonun mucidi zamenhof’un esperantoyu icat ettiği 1897 yılında kısa zamanda 10 milyon kişinin öğrenmeye başlayacağını düşündüğünü duymuş muydunuz? sonuç hayal kırıklığı olmuştu tabi. Yapay dilcilik kültürel bir seviye gerektirir aktif konuşan bulmakta zaman alır bu sebeple. öyle bugün icat ettim ertesi sene spor salonlarında kongre yaparım diye hayal eden varsa çok bekler. Bu iş sabır işi ve sanat işi. Konuşan bulacağım diye kendinizi paralarsanız zevk alamazsınız bu işten.

Soru: nomuli insanlara dayatılıyor mu?
Cevap: nomuli’nin yapımcısının insanlara dayatma yapabilecek kadar ekonomik gücü yoktur kendi evini ancak geçindirebilen bir adamdır işi gücü yoktu insanlara nomuli öğren diye baskı kuracaktı öyle mi? neyle kuracak Allah aşkına? yani bir empoze bir dayatma yapabilecek çapı olmayan bir insana bunu yakıştırmakta ne bileyim… Ayrıca nomulinin yapımcısı insanlara zorla bir şeyler dayatılmasına karşıdır bu iş gönüllülükle olur. Öğrenmek isteyen öğrenir istemeyen öğrenmez bu kadar basit.

Soru: nomulinin arkasında hangi güçler, hangi odaklar var?
Cevap: nomulinin yapımcısının arkasında Allah vardır sadece ona güvenir, nomuliyi yapması için hiçbir odaktan para almamıştır, sadece hementasarım ekibi site desteği vermektedir ve bu desteği verirken bir dayatmaları bulunmamaktadır. kaldı ki hementasarım’ın sahibi de bir yapay dilcidir yapaydil.net’te birlikte harket etmekteyiz. Arkamızdaki odaklar bu kadardır.

Log out of this account

Leave a Reply