Ademoğluculuk

anlayışçı nizam külliyatında yazılanı özet geçmek gerekirse ademoğluculuk şudur;
Dünyada insanoğlunun kökeni gerek bilimsel gerek dinsel olsun tektir, deri rengi, dil, kültür gibi farklılıklarsa toplumların asırlar boyunca birbirinden çeşitli sebeplerle izole yaşaması sebebiyle oluşmuş çeşitlenmelerdir yani farklılıklardır kimse de farklılığından dolayı üstün yahut aşağı değildir. Anlayışçı nizam ademoğluculuk görüşüne göre ırk ve kavim kavramları sembolik kavramlardır. misal alman olmakla türk olmak arasındaki fark çikolatalı dondurma sevmekle çilekli dondurma sevmek arasındaki fark gibi görünür anlayışçı nizamın ademoğluculuk fikrine göre.

Ademoğluculuk ırk ve kavim ayrımcılığına ve ayrımına karşıdır. Ademoğluculuk fikri modernist gafiller kavim ayrımcılığı yapsa bile sen kavim ayrımcılığı yapmayacaksın düsturudur. yani bir anlayışçıya ırkçılık yapsalar bile bir anlayışçı karşıdakinin ırkını yahut milletini değil bu kavramları suçlar çünkü o kavramlar yüzünden insan bu haldedir der. Ademoğluculuk “hepiniz ademdensiniz ademse topraktandır” görüşünün bir tezahürüdür, ademoğluculuk dünyada sadece iyi ve kötü insanlar vardır görüşünün savunucusudur iyi insanlar bir millet kötü insanlar bir millettir iyi insan nedir peki?

iyi insan kendi halinde yaşayan başkasının yaşama hakkına ve tercihlerine kendisine müdahale edilmiyorsa müdahale etmeyen zararsız kendi halinde günlük hayatını yaşayan insandır anlayışçı nizamın iyi insan tanımı budur. Bunun dışındaki farklılıklar bireyin sadece kendisini ilgilendirir. Ademoğluculuk multikültürelizmi, bir arada yaşamak mümkündür görüşünü savunur çünkü iletişim herşeyin anahtarıdır dil bariyeri de iletişimin anahtarıdır dil bariyerini yıkmakta ortak dilcilikle mümkündür, yapay dilcilik bu yoldaki bir merhaledir.

Ademoğluculuk başka insanları ve başka insanların fikirlerini zorla sevmekte değildir sadece başka insanların insanca yaşama hakkını savunmaktır. Çünkü ademoğluculuk bir sevgi ilkesi değil bir insan sınıflandırma görüşüdür.

Log out of this account

Leave a Reply